Turistinformation Heby och Östa

Att göra och uppleva i närområdet

Bada vid Dalälvens riviera.
Sandstränderna på 5 km erbjuder möjligheter att bada i enskildhet eller tillsammans med andra. Här finns också ett naturistbad. På stränderna finns vindskydd med grillplatser, bryggor och omklädningsrum.
Utforska Färnebofjärden med paddel eller motor
Med kanot eller motorbåt kan du göra spännande turer för att utforska naturen i nationalparken. Ta med matsäck och gör strandhugg på någon av de många öarna. Det finns vindskydd och eldplatser på fler ställen i nationalparken.  
Till fots på Östahalvön
I Östa naturreservat finns fina vandringsleder genom mäktiga skogar på 2.5, 5 och 10 km. Lederna passerar exempelvis fågeltorn, stenåldersboplatser och de trolska Ingbo källor.

En bit bort

Gysinge bruksmiljö är väl värd ett besök. Du vandrar på de gamla bruksgatorna och känner historiens vingslag mellan de gamla vita stenhusen. Här kan du se hur en del av det gamla brukssamhället såg ut under de 250 år då det hade sin storhetstid som ett av Sveriges största järnbruk. Besök den gamla brukshandeln där du får handla över disk. I forsarna intill finns goda fiskemöjligheter, här fiskas harr och öring. Inom området finns både restaurang och café.

Gårdsjö Älgpark är en spännande och intressant upplevelse. Åk med traktor och vagn ut i älghägnet och kom nära de imponerande älgarna. Under den guidade turen får du reda på allt du vill veta om älgar och hur de lever. Här finns tomtemuseum och café med souvenirshop.

Sala silvergruva - ett äventyr på 155 meters djup. Sala Silvergruva är en av världens bäst bevarade gruvmiljöer. Här möts du av mörka ringlande gruvgångar, storslagna bergsalar och magiska sjöar. De duktiga guiderna berättar om en lång och spännande industrihistoria. Sala Silvergruva var under minst 400 år Sveriges största och viktigaste producent av silver.

Olof Kransmuséet som ligger i stationshuset i Tärnsjö ger en bra inblick i historien om utvandringen på 1840-talet från Tärnsjöområdet till USA. Nästan 200 personer följde Erik Jansson av religiösa skäl. De bildade Bishophill i Illinois. Krans naivistiska målningar är viktiga historiska dokument som skildrar invandrarnas liv i USA. 

Nybyggarland är en gård som visar lantbruksmiljö från äldre tider. Här får du se hur man levde och arbetade förr. Byggnaderna är tidstypiskt inredda och här träffar du bondfolket i färd med att utföra sina sysslor med redskap och maskiner från en svunnen tid.